Plaatsing van omvormers

Een onderdeel van een zonnepaneleninstallatie waar de meesten niet direct bij stilstaan, is de omvormer. Dit is een cruciaal onderdeel van de installatie want zonder de omvormer is de stroom die de zonnepanelen opwekken niet bruikbaar. De panelen generen namelijk gelijkstroom terwijl de stroom die binnenshuis gebruikt wordt uit wisselstroom moet bestaan. De omvormer, zoals de naam al aangeeft, zet deze gelijkstroom om in wisselstroom. Er zijn verschillende typen omvormers, waarover meer te lezen is op zonnepanelengids.com. Hieronder gaan we in op de plaatsing en bekabeling ervan.

Plaatsing

Wat de beste plaatsing van een omvormer is, is voor ieder huis anders. Het is wel een belangrijke beslissing want het kan het rendement van de installatie beïnvloeden. Bovendien neemt zo’n omvormer best wat ruimte in beslag en gaat het gepaard met wat bekabeling en mogelijk ook een merkbare hoeveelheid geluid. Je wil zoiets daarom zo goed mogelijk wegstoppen, dus een zolder, schuur, meterkast of buiten zijn daarom goede opties. Je moet er hierbij rekening mee houden dat de omvormer op een koele plek hangt of staat. Het apparaat moet zijn warmte kwijt kunnen, want als dat niet mogelijk is dan schakelt hij over op de beveiligingsmodus waarin hij het opgewekte vermogen terugschroeft om op die manier oververhitting te voorkomen. Dit kan tevens de levensduur van de omvormer verkorten, dus genoeg reden om een koele plek uit te zoeken. Je wil de omvormer ook wegstoppen omdat hij bij veel warmte ook best wat geluid kan produceren omdat de ventilatoren dan harder moeten werken.

Bekabeling

De bekabeling is eveneens een belangrijk onderdeel, omdat de lengte van de kabels invloed uitoefent op het rendement. Hoe langer de kabel is, hoe hoger de weerstand in de kabel en dus hoe hoger het verlies van stroom. Ook de dikte van de kabel en het materiaal ervan spelen hierin een rol. Maximaal kan het verlies oplopen tot 5%. Enerzijds is er de bekabeling van de panelen naar de omvormer en anderzijds is er de bekabeling vanaf de omvormer naar de meterkast. Ook dit verschilt per huis wat het voordeligst is. Je leverancier kan je hier bij helpen, want zij zullen dat opmeten. Voor een groot aantal panelen geldt over het algemeen dat de omvormer het beste dichtbij de meterkast geplaatst kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *