Vijver aanleggen? Volg deze stappen!

Een vijver aanleggen is veel werk, maar hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een goede voorbereiding is het goed mogelijk om zelf je vijver aan te leggen. Zolang je de onderstaande stappen goed opvolgt kan er niks mis gaan. Zorg ook dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Gereedschap van Hozelock staat bekend als een kwalitatief merk.

Vijver ontwerp

Voor je gaat beginnen is het belangrijk om een goed beeld te hebben van hoe de vijver eruit moet komen te zien. Hiervoor maak je een vijverontwerp. Bij een vijverontwerp is een plattegrond en een dwarsprofiel van belang. Op de plattegrond dient zich de vijver en de omgeving eromheen te bevinden. Een dwarsprofiel is een doorsnede van de aan te leggen vijver.

Vijver graven

De vijver graven is het zwaarste werk. Zorg voor een goede schep met een handvat dat goede grip en houvast geeft. Het uitgraven van de vijver gebeurt volgens het eerder gemaakte dwarsprofiel.  Als je volgens je dwarsprofiel 2 lagen hebt (een ondiepe laag en een diepe laag) graaf je eerst de bovenste laag uit, en daarna de onderste laag.

De bodem

Het beste materiaal voor de bodem is vijverfolie. Het is heel erg belangrijk dat de bodem uit één stuk folie bestaat en dat er nergens een scheur of gat zit. Controleer hier extra goed op omdat je een probleem hebt wanneer je er achter komt op het moment dat je vijver gevuld is met vissen. Zorg dat je de randen erg ruim afmeet. Voordat de vijver gevuld is lijkt het erop dat je ruim voldoende folie hebt gelegd maar zodra het gewicht van het water erop komt te staan zakt de folie nog verder weg.

De rand

De rand kan je heel makkelijk leggen met grote keien of met tegels. Tegels is iets meer werk en moet wel goed gelegd worden.

Vijverbenodigdheden en vissen

Als de vijver gevuld is komt het leuke gedeelte. Je kan de vijver naar je eigen wens invullen.
Zorg voor een goede pomp en een goede filter. Een vijverfilter kopen kan heel makkelijk online. Vissen kan je het best in de speciaalzaak kopen. Laat je hierbij goed adviseren en zorg ervoor dat de zaak hun vissen ook goed op orde hebben zodat je geen exemplaren koopt die zwak of ziek zijn.