VR Bril kopen? Dit is wat je eerst moet weten

Je hoort zoveel over virtual reality, moet je nu een VR bril kopen of kun je beter nog even wachten? Heel eenvoudig gesteld zijn er weinig situaties te bedenken waarin VR kopen essentieel is, net zoals een smartphone in 2007 ook niet onmisbaar was. Toch is de tijd van ‘early adaptors’ en technologie nerds die VR brillen kopen nu wel voorbij, de hardware en software is op het punt aanbeland dat vrijwel iedereen ermee om kan gaan. De kosten voor kwalitatief goede virtual reality zijn ook enorm gedaald waarmee we op het punt van ‘impulsaankoop’ zijn beland. Toch adviseren we niet direct naar de winkel te rennen of een webshop te bezoeken, lees eerst wat je moet weten over een VR bril kopen.

Is virtual reality geschikt voor iedereen?

Virtual reality is geschikt voor bijna iedereen. Als je blind bent of zeer slechtziend zal een VR bril kopen niet echt voor de hand liggen. Je kunt met veel virtual reality headsets overigens ook een bril dragen, er zijn ook bedrijven die lenzen op maat kunnen slijpen. Een flink aantal virtuele presentaties zijn geoptimaliseerd voor stereoscopisch 3D, je hebt twee ogen nodig om diepte waar te kunnen nemen. Toch mogen we stellen dat beperkt zicht in de meeste gevallen niet betekent dat je buitengesloten wordt.

Voor heel jonge kinderen wordt VR kopen niet aangeraden. Als eerste omdat de pupilafstand van een kind teveel afwijkt van volwassenen. De meeste virtual reality hardware biedt geen optie om de oogafstand in te stellen. Daarnaast wordt het beeld op enkele centimeters van de ogen geprojecteerd terwijl je kijkt naar een virtuele afstand in de diepte. Het is nog niet geheel duidelijk of dit effect heeft op een ontwikkelend brein. En kinderen kunnen moeite hebben met het onderscheiden van werkelijkheid en fictie, dat geldt zeker in virtual reality. Over het algemeen kunnen we stellen dat een VR bril kopen voor een kind onder 12 jaar oud te vroeg is, af en toe een korte sessie kan in principe geen kwaad zolang het altijd onder begeleiding is.

De meest verrassende gebruikers zijn wellicht senioren. Mensen die om welke reden dan ook minder mobiel zijn kunnen intens genieten van virtuele werelden. Denk aan een 360 video van het bospaadje waar ze vroeger zo graag liepen, of applicaties die speciaal gemaakt zijn om pijn te bestrijden wat het gebruik van medicijnen kan terugdringen. Er zijn al heel wat kinderen die voor hun ouders een VR bril kopen met de app ‘Wander’, daarmee kun je op basis van Google Streetview de hele wereld vanuit je eigen woonkamer bezoeken.

Welke VR bril kopen?

We worden momenteel flink verwend door fabrikanten met de vele VR brillen die je kunt kopen. Er is zoveel keuze dat je door de virtuele bomen het virtuele bos haast niet meer kunt zien. Daarom zullen we de voornaamste categorieën kort toelichten:

Foto / Video bekijken: Een Netflix serie of filmpje op YouTube bekijk je het liefst vanuit een zittende (of liggende) houding. Daar zijn de 3DoF brillen heel geschikt voor. Dat betekent de mogelijkheid om te draaien, verdere beweging in de ruimte is niet nodig. De Samsung Gear VR, de Oculus Go en de Pico G2 zijn geschikte kandidaten. Voor de Gear VR heb je wel een smartphone nodig. Er zijn ook veel spellen op het niveau van goede smartphone games.

Voor bedrijven: Deze VR hardware is ideaal voor beurzen en evenementen, zeker in grotere aantallen.

Games spelen: Als je een fervent gamer bent die een dikke gaming PC of laptop heeft staan kun je een VR bril kopen die je kunt aansluiten op deze computer. Dan geniet je van de mooiste graphics en meest uitgebreide games. Je kunt hiervoor diverse VR brillen kopen zoals de HTC Vive, de Oculus Rift S of de Valve Index.

Voor bedrijven: Voor complexe stakeholder presentaties of tijdens grote beurs events kan de combi virtual reality headset en PC enorme mogelijkheden bieden.

Alles-in-één: Er is in 2019 een trend naar standalone virtual reality apparatuur zoals de Oculus Quest, de Vive Focus en de Lenovo Mirage. Er is geen computer nodig en je kunt vrij bewegen. De keuze in apps is nog wat beperkt, deze hardware heeft wel veel potentie.

Voor bedrijven: De immersie die deze alles-in-één 6DoF brillen bieden is erg indrukwekkend, informeer bij de leverancier naar alle mogelijkheden. Voor een 360 video biedt het geen meerwaarde op een standaard standalone bril.

Wil je meer VR brillen kopen? Tijdens presentaties en evenementen kan VR huren wellicht een betere optie zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een virtuele cinema inrichten met honderd Oculus Go headsets tegelijkertijd. Dan is VR hardware huren doorgaans een betere optie, zeker omdat je dan ook aanvullende ondersteuning van de leverancier krijgt. Er is volop plezier te beleven aan virtual reality, daarnaast is VR ook voor zakelijke toepassingen geschikt. Nu weet je wat er mogelijk is, waar ga jij voor kiezen?